Položaji spavanja

  • 22.02.2017.
Položaji spavanja

Položaj spavanja je položaj tijela u koji se čovjek namjesti prije ili za vrijeme spavanja. Svaki od njih ima svoje dobre strane i slabosti i svatko za sebe mora potražiti onaj koji mu osigurava opuštajući i najmirniji san.

Najbolji položaj: spavanje na leđima

Spavanje na leđima sprječava bolove u vratu i leđima jer glava, vrat i kralježnica zadržavaju svoju prirodnu poziciju. Spavanje na leđima podignutog uzglavlja idealno je za sve koji imaju problema sa želučanom kiselinom, jer sprječava žgaravicu i smanjuje mogućnost nastanka refluksne bolesti.

Konkretno, žene bi se trebale više truditi za spavanje u ovom položaju. Sprječava nastajanje bora na licu i brine se za očuvanje lijepih grudi, jer grudi u tom položaju i kod spavanja imaju odgovarajuću potporu.

Spavanje na leđima bi, ako je moguće, trebali izbjegavati oni koji hrču za vrijeme spavanja, jer hrkanje kod spavanja u tom položaju je još i jače.

Osim omiljenog položaja spavanja za ugodan san iznimno je važan i jastuk.

Kakav bi bio idealan jastuk za spavanje na leđima?

Izaberite viši jastuk, koji će pružati dobru potporu glavi i vratu.

 

Drugi najbolji položaj: spavanje na boku

S gledišta učinka na naše zdravlje spavanje na boku se preporučuje. Smanjuje hrkanje i drži kičmu u ispruženom položaju. Ako imate problema sa želučanom kiselinom, to je osim spavanja na leđima najbolji položaj koji možete izabrati. Nedostatak spavanja na boku je da taj položaj dovodi do stvaranja bora na licu i loše utječe na lijepi oblik grudi, jer vrši pritisak na njihove veze.

Ako ste trudni i spavate na boku, pripazite da spavate na lijevom boku, jer je to idealan položaj za dobar protok krvi.

Savršen jastuk za spavanje na boku je deblji jastuk, koji će popuniti prostor iznad ramena i dati odgovarajuću potporu glavi i vratu.

Položaj, koji nije baš preporučljiv: fetalni položaj ili položaj fetusa

Ako spavate s koljenima pod bradom, u tzv. fetalnom položaju, slabosti tog položaja spavanja ćete osjetiti kad se probudite ujutro, pogotovo ako već imate problema s artritisom i bolovima u leđima i zglobovima.

Fetalni položaj smanjuje hrkanje i pogodan je u vrijeme trudnoće, ali nije poželjan jer sprječava dijafragmalno disanje.

Međutim, ako je položaj fetusa za vas najudobniji i u njemu spavate svaku noć, barem se pokušajte malo ispraviti tako da vaše tijelo tokom spavanja nije u potpunosti savijeno. A možda ćete se potruditi barem tu i tamo pokušati zaspati na leđima, ako vam šapnemo da spavanje u položaju fetusa eliminira sve što inače donosi ljepota spavanja. Mnogi taj položaj spavanja krive za bore na licu a ništa dobro ne donosi ni vašim prsima.

Za spavanje u fetalnom položaju je primjeren deblji jastuk, kakav je preporučljiv i za spavanje na boku.

Najgori položaj spavanja: spavanje na trbuhu

Spavanje na trbuhu loše utiče na kralježnicu, uzrokuje pritisak na zglobove i mišiće što nadražuje živčani sustav i očituje se kao bol, utrnulost i trnci. Kod spavanja u tom položaju je vaša glava satima i satima okrenuta u jednu stranu. Posljedice toga možda još ne osjetite, ali počet će se polako pokazivati s godinama.

Spavanje na trbuhu ima i svoju dobru stranu. Ako noću hrčete i nemate problema s bolovima u vratu i leđima,spavanje na trbuhu za vas je čak i poželjno, jer u tom položaju su gornji dišni putevi više otvoreni, što smanjuje hrkanje.

Ako spavate na trbuhu i usprkos njegovim slabostima ga se ne možete odreći, pobrinite se za to da vaš jastuk bude što niži.

Želimo vam ugodan san u položaju u kojem navečer najlakše zaspite i probudite se ujutro istinski odmorni i naspavani.

Share News