9 jednostavnih savjeta za bolje kuhanje

  • 30.06.2017.
9 jednostavnih savjeta za bolje kuhanje

Ne morate biti kulinarski stručnjak ili pohađati kurseve kuhanja. U nastavku vam nudimo devet jednostavnih savjeta kako da hranu koju spremate svakodnevno učinite još ukusnijom. Uvjerite se i sami da ćete vrlo brzo postati pravi majstor u kuhinji.

  1. Kuhinjski nož. Pravilno držanje noža je jedna od ključnih stvari koje će vam omogućiti da brzo i efikasno sjeckate namirnice. Dobro pridržite dršku noža, na način da prstima primite vrh sječiva koji se nalazi do drške. Obratite pažnju na kvalitet i postojanost noža: sječivo mora biti dugačko i od nerđajućeg čelika. Hranu ćete na taj način spremati brzo i efikasno.

  2. Koristite najkvalitetnije sastojke. Sve dok ne postanete vješti u kuhanju i u sitnim kulinarskim tajnama, za početak obezbjedite sebi najbolje sastojke. Originalan parmezan je po ukusu svjetlosnu godinu ispred svih ostalih zamjenskih sireva. Prava, kvalitetna čokolada je zasigurno boljeg ukusa od jeftinih itd. Na ovaj način, vaša jela će imati puniji, sočniji i prijatniji ukus i miris.

  3. Koristite svoje ruke. Iako na prvi pogled zvuči smiješno, i te kako stoji da su ruke osjetljiv i neizostavan alat kod pripremanja hrane. Samo dodirom možete da osjetite da li je npr. tijesto dovoljno umješano, da li je kruška previše ili premalo zrela...

  4. Koristite morsku so. Morska so daje jelima bolji ukus nego obična kuhinjska so. Dozirajte prema osjećaju. Prevelika doza se ne savjetuje, a jela bez soli mogu biti bezukusna i prazna. Kao odlična opcija jeste i Himalajska so, koja jelima daje jednu posebnu notu.

  5. Dozvolite da sadržaj u tavi u toku prženja diše. Tavu u toku prženja ne pretrpavajte. Neka komadići mesa ili povrća ne budu stisnuti. Ukoliko stavite previše namirnica, temperatura tave će se smanjiti, stvoriće se mnogo pare, hrana neće dobiti  željenu boju. Bitno je i to da hranu prije prženja osušite, a tava mora biti dovoljno ugrijana.

  6. Za više ukusa smanjite tečnost. Ukus kod dinstanja mesa ili povrća možete da koncentrišete na način da nakon što završite sa dinstanjem, glavni sastav jela izvadite iz posude. Sok u kom se jelo dinstalo, koristite za deglaziranje. Kod deglaziranja (pripreme umaka od soka u kom se meso dinstalo i koje je ostalo u posudi) morate da dozvolite da prije serviranja dio količine dodatnih sastojaka (pavlaka, vino..) ispari. Na ovaj način pripremljena jela imaju mnogo bolji ukus.

  7. Pecite i kuhajte sve dok.... Nema potrebe da se precizno oslanjate na u receptu propisano vrijeme za kuhanje ili pečenje. Oslonite se na to da će kod „probanja jela“ ukus biti pravi, da kod pečenja meso dobije zlatno-žutu boju, a minuti su tu okvirni i određuju koliko je odprilike potrebno da jelo bude spremno. 

  8. Dodajte sok od limuna ili sirće. Skoro svakom povrću ili jelu od mesa možemo na kraju, u posljednjoj minuti spremanja hrane, dodati kap ili dvije limunovog soka ili sirćeta. To će da oživi ukus samog jela.

  9. Neka meso malo odmara. Prije nego što krenete da siječete meso ostavite da meso malo odleži. Na taj način će sok u mesu da se rasporedi baš kako treba. U suprotnom, vaše jelo od mesa može da bude suho. 

Share News