Princeza na zrnu graška

Sigurno znate Andersenovu bajku o princezi na zrnu graška. Budući da je princ želio da provjeri da li je njegova buduća supruga zaista kraljevske krvi, kraljica majka je našla način da to učini. Uzela je zrno graška i stavila ga ispod dvadeset dušeka. Kada su djevojku ujutru pitali kako je spavala, odgovorila je da spavala vrlo loše. Cijelu noć nije mogla sklopiti oči, jer je spavala na nečemu vrlo neudobnom i tvrdom. Ko bi pomislio da bi jedno zrno graška moglo biti uzrok lošeg sna.

Da li ste se pronašli u ovoj priči? Ako jeste, onda je vrijeme za promjenu.

Koje je vaše zrno graška? Da li ga prepoznajete?

Naravno, zrno graška je samo metafora za mnoge probleme koji mogu da izazovu vaš loš san. Važno je da ih pravovremeno prepoznate i riješite.

Ako je i vaš san nemiran i iza vas su mnogobrojne besane noći, možda je krivo samo jedno zrno graška. Zrna graška mogu biti ova ...

Temperatura spavaće sobe
Idealna temperatura spavaće sobe za miran san je između 14 - 23 °C.
Slaba provjetrenost
Redovnim provjetravanjem prostora postiže se idealna vlažnost spavaće sobe od 40 - 60%.
Pretopli pokrivač i posteljina
Prilagodite posteljinu i pokrivač godišnjem dobu. Upotrebljavajte kvalitetne prirodne materijale za suhu i čistu okolinu za spavanje.
Dotrajao jastuk
Preporučeni životni vijek jastuka je 3 godine. Nakon toga jastuk je potrebno zamijeniti.

Grinje
Oslobodite se grinja u svom krevetu. U madracu starom 7 godina može se sakupiti čak 10 miliona grinja.
Znoj
Tokom 7 godina u madracu se nakupi otprilike 7 litara znoja.
Odumrla koža
Svake noći u krevetu završi oko 1,5 g mrtve kože i peruti, a za 7 godina to je skoro 4 kg.

Da li prepoznajete sljedeće poremećaje spavanja?

  • Da li se budite više puta noću? Teško zaspite ili se probudite vrlo rano, čak i kada to nije potrebno? Tada se suočavate sa nesanicom koja može značajno uticati na kvalitet vašeg života i naštetiti vašem zdravlju.
  • Primjećujete li zastoje u disanju tokom sna, koji najčešće dovode do glasnog hrkanja? Brza identifikacija poremećaja disanja ili apneje u snu je od presudne važnosti, jer značajno utiče na kvalitet sna i zasićenost organizma kisikom.
  • Primjećujete li neugodan osjećaj u nogama koji se ponavlja prije spavanja i izaziva nepodnošljivu želju za pomijeranjem? Periodični poremećaji pomijeranja i okretanja u snu su česta pojava i mogu uzrokovati osjećaj lošeg spavanja.
  • Uprkos dovoljnom broju sati sna, da li ste umorni, pospani i teško se razbuđujete? Tada se vjerovatno borite sa hipersomnijom, što značajno utiče na vaš raspored, količinu i kvalitet sna.
  • Da li vas muče noćne more ili čak pričate u snu? Svoje ponašanje možete pripisati parazomniji, koja tokom spavanja utiče na vaše nesvjesno ponašanje i izaziva loš kvalitet sna.

… Pored mnogih neprijatnih faktora i poremećaja spavanja, zrna graška mogu klijati i negdje drugdje. Ako nemate problema sa već navedenim ili nekim drugim poremećajima spavanja, uzrok može biti istrošeni madrac koji je hitno potrebno zamijeniti.

Dotrajao madrac = madrac stariji više od 7 godina

  • Znate li da vaš madrac odradi više od 19.000 radnih sati u toku 7 godina*? Sasvim je normalno da za to vrijeme pohabaju svi materijali, zbog čega više ne pružaju vašem tijelu dovoljnu podršku, posebno ne obezbjeđuju pravilan položaj kičme.
  • Najjasniji znakovi da vam je madrac istrošen su pojave ispupčenja, ulegnuća, kidanje tkanine i opuštenost zbog čega madrac gubi pravu funkciju.
  • Ako noću osjećate svako pomijeranje svog partnera i to čini da se budite i loše spavate, znači da je madrac izgubio čvrstinu i pravilnu podršku tijelu.
  • *Ako u prosjeku spavamo 7,5 sati.

Ne dozvolite da vam zrno graška remeti san!

Možete birati između sljedećih vrsta madraca:

Madraci od pjene
Visokoelastična pjena se dobro prilagođava vašem tijelu i daje mu odgovarajuću potporu. Prevjerite ponudu!
Madraci sa džepičastim oprugama
Individualno prilagođavanje naprednih džepičastih opruga tačkama vašeg tijela obezbjeđuje ublažavanje pritiska. Prevjerite ponudu!

Zašto izabrati madrac Hitex?

Više od 25 godina tradicije
Odgovornim pristupom prema vašem zdravlju pažljivo biramo materijale i proizvodimo tehnološki usavršene madrace više od 25 godina.
Na madracima Hitex se DOKAZANO bolje spava …
Istraživanjem o uticaju madraca Hitex na kvalitet spavanja dokazali smo da se na našim madracima, prilagođenim različitim navikama spavanja, dokazano bolje spava. Više o istraživanju pogledajte na istraživanje utjecaja Hitex madraca na kvalitetu sna.
Iskusni savjetnici: Stručni savjet i pomoć
Naši iskusni savjetnici pomoći će vam u odabiru najboljeg madraca za vas, a na osnovu vaših navika spavanja, tjelesne strukture i ličnih sklonosti.
Mogućnost plaćanja na rate
Omogućavamo plaćanje na do 36 rata svim karticama koje su manijenjene za obročno plaćanje ili putem sindikalnih kredita ako ste zaposlenik firme sa kojom imamo ugovor o plaćanju na rate.
Madraci Hitex, JEFTINIJI do 50% + BESPLATNA dostava!
Uđite u carstvo dobrog sna uz uštedu do 50% i besplatnu dostavu na svim madracima!.