Zdrav i miran san Vaše bebe

  • 22.02.2017.
Zdrav i miran san Vaše bebe

Dobar san, naručito kod djece je jedan od uvjeta za zdrav život i čvrst imunološki sistem. Prevrtanje u krevetu, buđenje i nemiran san zasigurno ne doprinose odmornom jutru, umoran organizam će lakše osigurati put do virusnih i drugih infekcija. Na kvalitetu sna utieče mnogo faktora uključujući i izbor posteljine.

Djeca za koju kažu, da u odnosu na svoje vršnjake trebaju manje sna, često su preumorna, istovremeno nisu naviknuta na spavanje u ranim večernjim satima, jer njihovi roditelji nisu (bili) u stanju postaviti ograničenja ili zbog neuravnoteženog rasporeda njihove porodice. Loš san ili nedostatak sna često dovodi do skrivenih emocionalnih i porodičnih problema. To može biti uzrok stresa i nesanice kod roditelja, te problema u ponašanju i učenju kod djece.

Korištenje neprimjerenih materijala u krevetu

Uzrok nesanice kod djece može biti potpuno drugačije prirode. Do nje može doći na primjer zbog neadekvatnog kreveta ili pokrivača. Uporaba neprikladnih materijala može uzrokovati lošu kontrolu temperature i zagrijavanje tijela. Posljedice su znojenje, nemir zbog neodgovarajuće temperature ispod pokrivača i nesanica.

Među prirodnim materijalima pažljivo birajte

Moguće je da dijete noću ne spava dobro jer se u krevetu ne osjeća dobro. Osigurajte mu dovoljno zračnu okolinu za spavanje i prirodne materijale pod kojima se neće znojiti. Pokrivač i jastuk moraju biti od materijala koji omogućavaju protok zraka, te da su nježni za osjetljivu dječju kožu. Međutim, čak i među prirodnim materijalima treba birati pažljivo, jer nisu svi prikladni za svako dijete, neki su možda čak i alergični.

Dajte koži mogućnost da slobodno diše

Ukoliko izaberete bambus, zasigurno nećete pogriješiti: bambusovo vlakno je nevjerovatno prozračno i daje ugodan osjećaj hladnoće. Budući da je presjek vlakana ispunjen raznim mikro prazninama mikro rupicama, vlakno se odlikuje mnogo boljim upijanjem vlage a time i puno boljom prozračnosti. Bambus je potpuno prirodan, antialergijski i antibakterijski materijal. Ovo svojstvo znači da vlakna zadržavaju svježinu i odbijaju bakterije. Čak i nakon brojnih pranja vlakna zadržavaju ova svojstva. Mnoga djeca koja doživljavaju alergijske reakcije s dugim prirodnim vlaknima, kao što je vuna, ne doživljavaju ih u dodiru sa bambusom. Vlakno je prirodno glatko i okruglo bez hemijske obrade, što znači da ne postoje oštri uglovi vlakana koji nadražuju kožu.

Share News