Reuma - simptomi. Gdje se skriva uzrok?

  • 22.02.2017.
Reuma - simptomi. Gdje se skriva uzrok?

„Reuma“ je izraz, koji se koristi za opis brojnih zdravstvenih problema. Zajednička karakteristika su bolovi u kostima, mišićima, zglobovima i tetivama, kao i funkcionalne smetnje u hodanju. Iako je bolest vrlo česta među ljudima srednje i starije dobi, pogrešno je mišljenje da pogađa samo starije. Reuma nažalost nema milosti prema nikome.

Obolijevaju naime i djeca i adolescenti. Reumatske bolesti u grubo dijelimo na pet skupina: osteoartroza, vanjski reumatizam, unutarnji reumatizam i kristalima uzrokovan reumatizam.

Simptomi

Pojam reumatizam dolazi od latinske riječi „rheumatismus“, što znači oticati, oteklina, upala. I takvi su isto najznačajniji simptomi: oticanje, ukočenost mišića, bolovi u zglobovima i vrućica. Neka reumatska oboljenja u početku se pojavljuju s neobjašnjivom visokom vrućicom, bolestima unutarnjih organa, za koje se ne zna pravi uzrok. A javlja se i opća malaksalost.

Gdje se skriva uzrok

Točan uzrok nastanka reume nije poznat. Zato je prvi i najvažniji korak promjena prehrambenih i životnih navika. Meso, ribe, mliječni proizvodi, većina žitarica, šećer, kafa i alkohol doprinose tomu da se u tijelo unosi previše kiselina. Dobre namirnice, koje smanjuju i sprečavaju da se organizam 'ukiseli', su povrće, proso, većina voća, svježe pripremljeni sokovi od povrća (mrkva ili cikla) i jabučni ocat. Preporučuje se jednom dnevno uzimati pola kašičice u vodi rastopljene soda bikarbone. Taj napitak ne smijete uzimati za vrijeme obroka, isto tako ni jedan sat prije ili nakon obroka, jer želudac treba određenu kiselost, da učinkovito obavi svoju zadaću.

Kako si pomoći

Medicina razlikuje različite vrste reumatskih bolesti, s različitim uzrocima. Liječenja su stoga vrlo različita, pa se kod svih bolesti počinje s analgeticima. Stari su Grci govorili, da priroda ima lijek za sve bolesti. Stoga bi tako i u slučaju reume, probleme trebalo olakšati prirodnim pripravcima. Planinska arnika sadrži učinkovitosti, slične onima koje u kortizonskim preparatima skrbe za ublažavanje upalnih procesa. Stari Grci su vjerovali, da bi u liječenju određenih vrsta reumatizma, pozitivan učinak imao pčelinji otrov. U nekim mjestima, ta metoda prirodnog liječenja u uporabi je još i danas. Među današnjim preporučenim sredstvima za prirodno liječenje reume ili barem za ublažavanje tegoba, naći ćemo sok od paradajz, orahe, sjeme celera ili riblje ulje. Drugi recept preporučuje jednu kašičicu ribljeg ulja pomiješanu sa sokom od jedne narandže i taj napitak popijemo svaki dan prije spavanja.

Blaga toplina

Poznato je, da izloženost niskim temperaturama i vlažnim uvjetima kod te bolesti pogoršava stanje.

Osobe koje osjećaju snažnu povezanost s prirodom i vjeruju u njene moći, dobro poznaju zdravstvene učinke vune, jer su je od davnina koristili za zaštitu svojeg tijela. Za njom posežu i drugi, ako ih muče reumatske tegobe. Polože je na bolesna mjesta ili s njom omotaju oboljele zglobove.

VUNU i njene čudesne osobine reguliranja topline cijenio je i njemački vladar Karlo Veliki.

Sljedeći put kada se odlučite na kupnju novog pokrivača ili jastuka, razmislite o tome.

Vuna ugodno grije i regulira vlagu. I u slučaju da se znojite, vaš krevet ostaje suh, jer vuna upija vlagu i propušta je natrag u prostor. Možda ćete u takvom zdravom okruženju uspjeti izbjeći reumu ili barem ublažiti uzrokovane poteškoće.

Vježbanje

Vježbanje se preporučuje za bolesnike s reumom, no ipak moramo biti oprezni jer nisu sve vrste vježbi primjerene. Možemo raditi vježbe istezanja, koje su jednostavne i lakše. Sljedeće vježbe, koje su primjerene, su vježbe za snagu koje možemo raditi s tegovima ili bez njih. Aerobne tjelovježbe poboljšavaju kardiovaskularnu spremnost. Možemo se odlučiti za hodanje, plivanje ili biciklizam. Potrebno je paziti da jako ne opterećujemo zglobove

Share News