Period alergija: koji jastuk je adekvatan za osobe sa alergijama?

  • 21.05.2017.
Period alergija: koji jastuk je adekvatan za osobe sa alergijama?

Polako je stiglo lijepo vreme, za mnoge noćna mora, jer su biljke krenule da cvjetaju, a mnogi su alergični upravo na cvijetnu prašinu - polen. Čak 80% ljudi u periodu cvjetanja pati od lošeg sna. Sezonske alergije su povezane sa lošim spavanjem i često vode do problema sa koncentracijom, dovode do umora, pada i efikasnost na radnom mjestu ili u školi. Istraživanja su dokazala da su mnoge osobe koje pate od alergija razdražljive i padaju u depresiju.

Ako loše spavate zbog alergijskih napada, posavjetujte se sa ljekarom specijalistom, ali i sami možete da utičete na ublažavanje problema koje uzrokuju alergije.

  • Spavaću sobu tokom proljeća često vjetrite, ali to neka bude rano ujutru ili kasnije uveče
  • Prašinu brišite češće
  • Iz spavaće sobe uklonite sav tekstil (staze, tepisi, zavjese, stoljnaci,..) a sve što mora da bude u spavaćoj sobi, česće perite i vjetrite
  • U spavaćoj sobi nemojte da držite odjeću koju ste nosili preko dana
  • Koristite pokrivače i jastuke koji su adakvatni za osobe sa alergijama

Postoji mnogo vrsta alergija. Mnogi pate od alergije na kućnu prašinu, grinje, a da toga nisu ni svjesni. U tom slučaju je higijena od posebnog značaja, a tu mislimo na redovno pranje i mijenjanje jastuka na svake tri godine.

U svakom slučaju pobrinite se da imate adekvatan jastuk na kom spavate.

Kakav je to jastuk na kom bi trebalo da spavaju osobe koje pate od alergija?

Kada birate adekvatan jastuk, prije svega obratite pažnju da jastuk mora biti periv u cijelosti, barem na 60 °C jer ćete se na taj način efikasno riješiti polena, kućne prašine kao i ostale prljavštine. Na ovaj način ćete doprinijeti ublažavanju poteškoća sa alergijama, a ujedno ćete spavati u čistom i svježem okruženju. Sve zajedno doprinosi kvalitetnijem i boljem snu.

Nemojte zaboraviti da obratite pažnju na materijale od kojih su jastuci napravljeni. Svima koji patite od alergija, pernati jastuci sigurno ne smeju biti izbor. Takođe vam neće odgovarati jastuci sa raznim esencijama jer mogu da nadraže sluzokožu te uzrokuju dodatne poteškoće. Najadekvatniji materijal je pamuk ili savremena visokokvalitetna mikrovlakna.

Ako patite od alergija, potražite u našoj širokoj ponudi jastuk koji će zadovoljiti sve vaše kriterijume. 

Share News