Budite se sa bolovima u vratu?

  • 07.09.2017.
Budite se sa bolovima u vratu?

Imate bolove u vratu? Niste jedini, jer se milioni ljudi suočava sa ovakvim bolom svakog dana. Najčešći uzroci bolova u vratu su neudobno i nepravilno spavanje, jastuk koji vam ne odgovara, ergonomski nepravilno uređena kancelarija i povrede. Kako da sami otklonite bol ili, još važnije, kako da spriječite da do njega dođe?

Načini kako se boriti protiv bolova u vratu

✅ Preporučuju se odgovarajuće vježbe za vrat, naročito ako želite da se riješite bola i osjećaja "napetosti". Razgibajte svoj vrat, ali na pravi način. Ako vježbe radite na pogrešan način i ako su bolne, niste na pravom putu. Morate sporije da razgibavate vratne mišiće.

✅ Napravite sebi slanu kupku. Slana kupka opušta mišiće, pomaže u poboljšanju cirkulacije i snižava nivo stresa.

✅ Pomoću hladnih obloga možete smanjiti bol ili upotrebite korisne biljne kreme. Masaža je takođe više nego dobrodošla. Ako je bol preveliki, potražite medicinsku pomoć.

Kako da izbjegnete bol u vratu?

Preduzmite odgovarajuće preventivne mjere kako biste spriječili da dođe do bolova u vratu

  1. Postarajte se da sjedenje na radnom mjestu bude ergonomski pravilno. 
    Stopala postavite ravno na pod. Veliki dio radnog vremena provedite ispravljene kičme, samo se povremeno malo nagnite naprijed ili nazad. Na svakih sat vremena ustanite i prošetajte barem 5 minuta.
  2. Probajte meditaciju 
    Postoji niz tehnika meditacije koje će opustiti vaše tijelo. Samo nekoliko minuta meditacije će vam pomoći da otklonite stres, zaboravite na rokovnik prepun obaveza i olakšaće vam bolove koje osjećate u vratu.
  3. Oslobodite se stresa 
    Psihički stres negativno utiče na cijelo tijelo i zdravlje generalno. Potrebno je da se više krećete. Neka laka fizička aktivnost, kao što su šetnje ili vožnja bicikla postanu sastavni dio vaše dnevne rutine. Osjećaćete se mnogo bolje.
  4. Spavajte pravilno i izaberite odgovarajući jastuk 
    Bolovi u vratu su često izazvani nepravilnim položajem spavanja ili jastukom koji ne odgovara vašem tijelu i navikama spavanja. Obezbjedite sebi jastuk koji će vam najviše odgovarati. Za pojedince su primjereni viši jastuci, za druge opet niži. Neki vole anatomske jastuke od memorijske pjene, drugima ipak najviše odgovaraju jastuci klasičnog oblika. Važan je i sastav jastuka odnosno izbor materijala. Osobama koje spavaju u svim položajima, najviše će odgovarati niži, klasično oblikovani jastuci. Za one koji uglavnom spavaju na boku ili leđima, preporučuju se jastuci anatomskog oblika. Ukoliko imate bolove u vratu koji su posljedica jastuka na kom spavate, nužno je da stari jastuk zamenite novim – odgovarajućim. Svakako je potrebno jastuke mijenjati na svake 3 godine. Prilikom kupovine jastuka, posavjetujte se sa stručnjacima u specijalizovanim radnjama. Oni će vas najbolje posavjetovati koji jastuk bi bio najbolji izbor za vaše individualne potrebe. Za pravilan izbor jastuka, pomoć možete pronaći i na našoj stranici, u praktičnom vodiču za pravilan izbor jastuka.

Share News