10 savjeta za bolji san Vašeg djeteta

  • 22.02.2017.
10 savjeta za bolji san Vašeg djeteta

Ne postoje stroga i brza pravila za ponašanje pri spavanju, kao i uvijek postoje individualne varijacije.

Vaše dijete je jedinstveno. Ako vaša rutina funkcioniše, za vas je to vjerojatno najbolje. Neki pristupi djeluju bolje od drugih, a sljedeće smjernice su se pokazale učinkovitima.

1. Učinite spavanje dijelom porodičnog prioriteta i dijelom vašeg dnevnog rasporeda. Odredite koliko vremena za spavanje treba svakom članu porodice te se pobrinite da ga dobije. Razgovarajte sa djetetovim ljekarom o mogućim problemima spavanja. Većina njih se može liječiti i izliječiti.

2. Naučite kako prepoznati probleme sa spavanjem kod vašeg djeteta. Simptomi poteškoća sa spavanjem uključuju nemogućnost da se zaspi, buđenje tkom noći, hrkanje, odugovlačenje i otpor pri odlasku na spavanje, poteškoće tokom spavanja kao što su glasno ili teško disanje. Problemi sa spavanjem mogu se vidjeti u ponašanju tokom dana. Ako vaše dijete tokom dana izgleda umorno, pospano ili mrzovoljno, obavijestite njegovog ljekara.

3. Dosljednost. Kao i kod svih aspekata roditeljstva dosljednost i odlučnost su ključni elementi uspjeha. Bez toga se ne može očekivati da će se vaše dijete naučiti ponašanju ili ga promijeniti.

4. Timski rad. Ukoliko su dva roditelja, važno je prethodno raspraviti o strategiji roditeljstva, da oboje djeluju kao tim. Ukoliko počinjete s novim ritualom prije spavanja, svom djetetu objasnite vaša nova očekivanja, dakako ukoliko je dijete dovoljno staro da razumije.

5. Definišite vrijeme spavanja i buđenja. To osigurava i usklađuje vaša očekivanja i očekivanja vašeg djeteta te vam omogućava da dobro kreirate rutinu spavanja.

6. Rutina, rutina, rutina. Djeci se sviđa, uspješna je i djeluje. Rutine određuju očekivanja i pomažu učvrstiti ponašanje; večernja rutina prije spavanja pomaže vašem djetetu, da se nauči kako lakše zaspati, isto kao što i čitanje u krevetu može uspavati neke odrasle osobe. Struktura rutine spavanja isto tako povezuje spavaću sobu s ugodnim osjećajima i ostvaruje dojam sigurnosti i nadzora. Rutine mogu ukloniti stres od sati spavanja i pomažu, da to postaje posebno vrijeme, još pogotovo ako imate više od jednog djeteta.

7. Odjeća i sobna temperatura. Također niti ovdje nema pravila, međutim vrijedi da svoje dijete oblačite kao što oblačite sebe i i imajte na umu, da manja djeca često odgurnu pokrivač sa sebe i ne mogu se sami ponovno pokriti. Ljudi obično bolje spavaju u hladnijim nego u toplijim spavaonicama.

8. Prethodni element. Vrijeme spavanja znači odvajanje i ono se može olakšati prethodnim objektom, kao što je lutka, medvjedić, pokrivač ili nešto slično, što nudi udobnost. Tako nešto pruža osjećaj sigurnosti i nadzora, što tješi dijete.

9. Tama i tišina. Uvjerite se, da je soba zamračena i tiha te da je niska razina buke u kući. Ako vaše dijete ne voli potpuno mračnu sobu, uključite malu noćnu lampicu ili ostavite upaljeno svjetlo na hodniku i vrata spavaće sobe otvorena.

10. I posljednja stvar. Djeca prije spavanja uvijek dobiju još nešto – poljupce, zagrljaje, vodu. Mogu biti jako inventivni. To je potrebno predvidjeti i sve učiniti, prije nego dođe vrijeme spavanja. Neka vaše dijete zna, kada je jednom u krevetu, mora tamo i ostati.

Ako ste roditelj, od rođenja do adolescencije biti ćete svjedok promjena u navikama spavanja svog djeteta. Poteškoće mogu nastati, ako roditelji djeci dozvole da razviju loše navike spavanja. Puno poteškoća sa spavanjem u ranom djetinjstvu ima veze s uspostavom rutine i interakcije između djece i roditelja.

Share News